Vrouwen trekken lippenstift en geen revolver - door Yvet van Geest
31/10/10 Categorie: Agressie
Op weg om een agressietraining voor schoolmaatschappelijk werkers te geven wordt mijn aandacht getrokken door deze tekst op een vuilniswagen. Deze zet me aan het denken. Ziet agressie door vrouwen er echt anders uit dan door mannen?
De maatschappelijk werkers vertellen tijdens de agressietraining over verschillende voorbeelden van agressief of grensoverschrijdend gedrag. En ja het blijken zowel voorbeelden te zijn van mannen als vrouwen die zich zo gedragen dat je tijdens je werk uit balans gebracht wordt. Veel van de voorbeelden gaan over moeilijk grijpbaar lastig gedrag en soms ook voorbeelden waarbij de medewerkers zich echt erg onveilig voelen.
Cliënten die fysiek intimideren en dreigen met fysiek geweld zijn volgend de deelnemers aan de training vaak mannen maar je ziet steeds vaker dat vrouwen ook intimiderend gedrag vertonen. Vaak gaat het echter niet om direct fysieke dreiging maar om andere vormen van intimidatie en manipulatie die je net zo van je stuk kunnen brengen. Als mijn actrice die dag daar een paar voorbeelden van laat zien tijdens de praktijksimulaties is het : "oh dat is precies de moeder van Kimberley" of " Wow dat lijkt net echt op de vrouw waar we laatst op huisbezoek waren".
Vroeger werkte ik in agressietrainingen meestal met mannelijke acteurs maar de laatste jaren ook steeds meer met actrices en het blijkt dat ook zij heel herkenbare cliënten neerzetten die erg intimiderend gedrag vertonen. Soms plaatsen ze zich boven de nog jonge medewerkers van hulpverlenende instanties en halen ze de deskundigheid van de werker onderuit door dat intimiderende gedrag in te zetten.
Aan het eind van de training blijkt echter dat er ook nog heel vervelend ander "vrouwelijk" gedrag is dat over grenzen gaat van de mannelijke medewerkers. Jonge vrouwelijke deelnemers aan een beroepsopleiding die de mannelijke schoolmaatschappelijk werkers te amicaal benaderen of te dicht bij ze proberen te komen en met ze flirten zodat zij zich heel ongemakkelijk gaan voelen vooral als ze een op een met zo'n jonge vrouw in een spreekkamer zitten. Die meiden of jonge vrouwen spelen dit soms als een spel waarbij net als bij veel vormen van agressie een machtsspel gespeeld wordt en waar grenzen uitgetest worden. Soms keert het gedrag zich opeens om in klagen over de medewerker dat hij zich misdragen zou hebben. Kortom vervelend uitdagend gedrag waar je heel alert op moet reageren.
Zou dat die lippenstift zijn die vrouwen trekken in plaats van een revolver?
De gedichtregel: " Vrouwen trekken lippenstift en geen revolver" op de vuilnisauto komt uit het gedicht "Geen revolver" van Rogi Wieg